2013. június 25., kedd

Kéz- és láblenyomatok végtelen lehetőségei

Ugye milyen tündériek a kisbabák picike lábai és kezei? Ugye Neked is megfordult már a fejedben, hogy meg kéne valahogy örökíteni őket? Vagy már túl is vagy rajta? A legáltalánosabb az a gipsz forma, amit jó pár ezer forintért lehet beszerezni a különböző bababoltokban.
Most mutatok neked egy pár megoldást arra, hogyan és mire érdemes még lenyomatot készíteni a csöppségekről. Ezek a tárgyak mind kiválóak a babaszoba díszítésére, de egytől egyig tökéletesek ajándékozásra is. Gondolj csak bele hogy pl. a nagymama vagy a nagypapa mennyire el fog érzékenyülni attól ha egy ilyen ajándékot kap a szülinapjára, névnapjára vagy csak úgy...
Nézzük csak mennyi minden készíthető abból, ami valóban mindig kéznél van:


1. Kéz a képben!
A legegyszerűbb módja, ha egy papírlapon vagy színes csomagolópapíron körberajzolod a baba kezét vagy lábát. Ezt a formát a vonal mentén kivágod és felragasztod egy alapra. Itt ötletesen egy-egy fa tallér adta meg ezt az alapot, de egy fényképtartóba is beleteheted és azt is a falra akaszthatod. Ne felejts el a lenyomat alá vagy mellé a pontos dátumat is odaírni, így később még jobb lesz visszanézni ezt a szép kis emléket. (kép: babble.com)



2. Fess saját kerámiát!
Nagyon egyedi ötlet, hogy babád tappancsai örök nyomot hagyjanak egy-egy bögrén, tányéron, vagy vázán. A gyermek csöpp kis kezét vagy talpát befested egyenletesen kerámiafestékkel és egy pillanatra odanyomod a kívánt felületre. Miután lealapoztad és kiégetted a kerámiát, kész is az életre szóló ajándék! Ilyen tárgyakat bármikor nagyon könnyen készíthetsz a MadeByYou (http://www.madebyyou.hu)  alkotóműhelyben is, profi eszközök segítségével, ahol számtalan forma közül választhatod ki a számodra leginkább megfelelőt. (kép: etsy.com)





3. Alkoss vászonra!
Feszített, kész festővásznat már rengeteg helyen és méretben lehet kapni. Elég csak egy ilyet beszerezned és már össze is lehet tapicskolni különböző színű festékekkel. A végeredmény igazán művészi és valóban dekoratív emlék. (kép: mybabyprints.co.uk)




4. Gyurmázd az alapot!
Nem kell a drága gipsz forma ha megoldható só-liszt gyurmából is. Készítsük el az alapot az alábbi recept szerint:
  • 30 dkg liszt
  • 30 dkg só  (ne legyen finomított, vagyis inkább durvábbat válasszunk)
  • kb. 2 dl víz,  de érzés szerint, annyit öntsünk hozzá csak, amíg gyúrható nem lesz
  • 1 ek étolaj
Majd nyújtsuk ki a tésztát kb. 2 újjnyi vastagra és nyomkodjuk bele a picink talpát vagy kezét. Vágjuk körbe a nyomatokat, szív, kör vagy négyzet formájúra. A forma középső, felső részébe szúrjunk egy kis lyukat és helyezzük el egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. Süssük alacsony hőfokon, legalább egy óráig. Ha kész és már kihűlt, akkor szép színes szalagokat fűzzünk a lyukakba. Kiakaszthatjuk a szobánkba, vagy az ajtóra, de akár még karácsonyfa dísz is lehet belőle :) (kép: urbansitter.com)




5. Készíts hűtőmágnest!
Kemény kartonból vágj ki egy akkora formát amekkorára pont ráfér a baba keze vagy lába. Rajzold körbe, vagy készíts rá festékes lenyomatot. Majd egy kis mágnest ragassz a karton hátoldalára és már kész is a saját hűtőmágnes! (kép: 365daysofcrafts.com)




6. Tervezdd meg a képet!
Ha többre vágysz annál, minthogy csak a kézlenyomatot lásd a papíron, akkor nyugodtan engedd szárnyalni a fantáziádat és találj ki új formákat. Egyedi festményed lehet ha előre rajzolod az alapot, pl. egy fa törzsét vagy a páva testét és a kis lurkók pedig kiegészítik azt a saját mancsukkal :) (kép: babble.com; oursevendwarfs.com)





7. Csak bátraknak!
Ha a gyerekek már nagyobbak, kérd meg hogy fessenek saját bordűrt a falra a kezük és néhány színes falfesték segítségével. Biztos lehetsz benne, hogy nem fognak ellenkezni :) (kép: pics.chicleschocolates.com)




8. Gondolkozz 3D-ben!
Nagyon aranyos, kidomborodó, kis állatfigurát is készíthetünk a kicsik kézlenyomatából, ha a festett felület megszáradása után beragasztózzuk a kézfej részét és kis vatta gömböket nyomkodunk rá. A végén egy vékony, színes szalaggal díszíthetjük a bárányunk nyakát. (kép: tipjunkie.com)




9. Textilen színesen!
Különböző színű textilfestékekkel akár párnahuzatot, függönyt, takarót vagy pólót is készíthetünk a lenyomatokból. (kép: kiboomukidssongs.com)




Tetszett a bejegyzés? Szívesen olvasnál a témában még hasonló cikkeket?

Kövess a Facebookon és oszd meg másokkal is!

2 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Szeretném megkérdezni, hogy milyen festéket kenjek a pici kezére, ami nem bántja a bőrét és könnyen lemosható?

    Köszönöm!


    Üdv: Cs. Zsuzsi

    VálaszTörlés