2013. június 19., szerda

Bababirodalom stílusosan

Babát vársz, és lassan be kellene rendezni a pici szobáját? Vagy már megszületett a szemed fénye, de jó lenne átalakítani a helyiséget ahol alszik? Esetleg már kinőtte az eddigi állapotát és szeretnéd praktikusabban berendezni a gyerekszobát?
Most összegyűjtöttem Neked a legstílusosabb babaszoba berendezési ötleteket, hogy kedvedre válogathass!

Te hogy rendeznéd be, vagy rendezted be a gyermeked szobáját? Mi volt a fő szempont?
Praktikus, kényelmes, színes, játékos vagy mesés?
Miért ne lehetne egyszerre mindegyik?

Amikor kiderül, hogy terhes vagy, madarakat lehetne veled fogatni a boldogságtól, az öröm persze később sem csügged, viszont a 9 hónap alatt szembesül vele először az ember, hogy mennyi mindent be kell szerezni a csöppséghez. Babakocsi, babaágy, pelenkázó, pelenkák, tisztálkodási szerek, kis ruhák.... és még hosszasan sorolhatnám. 
Mire az ember eljut odáig, hogy a babaszobát is berendezze, már jóval lejjebb ad az eredeti elképzeléséből. Sokszor sajnos a nagy anyagi megterhelés miatt, de a jellemző az is, hogy mindent az utolsó pillanatra hagyunk, és akkor már se idő, se kedv nem jut rá.
Pedig valójában ha időben átgondoljuk a terveinket, akkor mindenből találhatunk megfelelőt az átlagnál kedvezőbb áron is.
Mint ahogy régen is, manapság is egyre nagyobb igény és kínálat van az alig használt bútorokból, holmikból. Ha jól összeválogatjuk őket, igazán harmonikus berendezést tudunk kialakítani.

Itt van néhány ötlet ami inspirációt adhat.

Hajrá, inspirálódj! :)



  • Fehéren A fehér a tisztaság színe, az igazi makulátlanság, ártatlanság jelképe. Mi is lehetne egy kisgyermeknél ártatlanabb? Éppen ezért ha kifejezetten unisex és egyszerű szobát szeretnénk a kicsinek, akkor ez igazán jó választás. Persze arra vigyáznunk kell, hogy ne legyen a baba teljesen ingerszegény környezetben. Egy-két színes kiegészítővel, játékkal, legalább az ágya körül érdemes feldobni a helyiséget. (Kép: thehomepicz.com)






  • Feketén Először merésznek tűnhet a fekete szín a babaszoba témával kapcsolatban. Viszont ha ügyesen alkalmazzuk, akkor inkább előkelő jelleget kölcsönöz a szobának, mint komorságot. Ha a fal színes vagy mintás és a dekorációk is élénkek vagy világosak, akkor nyugodtan gondolkodhatunk fekete bútorokban. Ezen a képen még egy ötletes faldekorációval is kiemelték ezt a színt. (Kép: pinterest.com)

















  • Egyszínű Sokan vannak, akik kiválasztanak egy színt és csak azzal terveznek a szoba kialakításakor. Ez a monokromizált stílus, nyugodtságot tud kölcsönözni. Arra érdemes figyelni, hogyha csak egy színben gondolkozunk, akkor az ne legyen túl harsány, vagy ha igen, akkor azt csak nagyon óvatosan használjuk. Ha például a piros a kedvenc színünk, akkor azt csak kiegészítőkben alkalmazzuk, mert ha ez lenne a domináns szín (pl. a falak is pirosak) akkor az nagyon zavaró összképet keltene, akár a baba álmatlanságát is okozhatja. (Kép: pinterest.com)

















  • Sokszínű Az ilyen jellegű színhasználat, nagyon bohém, játékos hangulatot áraszt. Ha például ránézünk erre a képre, szinte rögtön a vidámság jut eszünkbe. Sokan félnek a színektől, illetve sok szín együttes alkalmazásától, pedig a mellékelt példa mutatja mennyire jól mutat. Természetesen itt is figyelni kell a helyes színek kiválasztására, vagyis arra, mit-mivel használunk együtt. Ha eleinte nem is merjük bevállalni, később amikor már a gyerkőc kinövi a rácsos ágyát és már sokkal fogékonyabb a játékos környezetre, érdemes kipróbálni az ilyen összeállításokat. Olyan hangulata van, mintha egy játszóházba csöppentünk volna, a kis lurkók biztos imádni fogják. (Kép: pinterest.com)
















  • Mintás
    Ha imádjuk a mintákat, használjuk bátran! Persze ezzel nem arra gondolok, hogy tapétázzuk körbe a babaszobát hatalmas formákkal. Itt is fontos a mértékletesség. Minél nagyobb mintaelemeket akarunk megjeleníteni, annál kevesebb kell belőle. Válasszuk ki a szoba egyik oldalát, vagy csak egy csíkot valamelyik falfelületen és azt tapétázzuk, fessük mintásra! Ugyanaz a minta, vagy csak annak színei visszaköszönhetnek a kiegészítő elemeken amitől teljes lesz az összhang. Az apró mintájú tapétával lehetünk bőkezűbbek is. Ha nem látnánk az alábbi fotót, akkor biztos a többségünk azt mondaná, hogy a pöttyös a csíkossal nem illik össze. Azért is választottam ezt a képet, mert nagyon jó példája annak, hogy az ilyen előítéleteket megcáfolja.
    (Kép: intelligender.com)












  • Elegáns Ha valaki az eme stílus mellett dönt, akkor főként érdemes egymáshoz képest kontrasztos színeket használni. Ha sötét a fal, akkor egész világos bútorokat, ha viszont pasztell színű a falunk, akkor minél sötétebb bútorokat szerezzünk be. Ennél az iránynál a formavilág is kiemelkedő szerepet kap. A bútoraink vonalvezetése legyen egységes, letisztult. Ha van egy hangsúlyos elemünk, mint például itt a képen a babaágy, akkor azt bátran emeljük ki a többi berendezés közül. Akár lehet erre az a megoldás is, hogy a kicsink előkelő ágya a szoba közepén helyezkedik el, vagyis körüljárható. (Kép: pinterest.com)


















  • Egyszerű Nem kell, mindig mindent túl bonyolítani! A végtelenül egyszerű megoldásokat is tehetjük érdekessé. Ha a bútorokban nem tértünk el a megszokottól, attól még a dekorációval egyedivé varázsolhatjuk azt. Szürke fal, fehér bútor...ugye milyen unalmasan hangzik? De nézzük csak a következő képet! Egy jól kigondolt falfestéssel egészen egyedi hatást érhetünk el. Ha egy-két helyen még egy élénkebb szín is visszaköszön mind a falon, mind a textíliákon, akkor biztos hogy nem marad, mások számára sem felejtésre méltó a szeretett helyiségünk. (Kép: pinterest.com)

















  • Habos-babos A felsorolásban ezt a fajta berendezést egy kicsit kakukktojásnak is szántam. Ez az amivel nagyon érdemes vigyázni! Ne akarjunk túlzásokba esni. A fodros, csipkés, apró mintás kelmék, baldachinok használatánál, fontos hogy ne minden egyes elemen alkalmazzuk őket. Érdemes kiválasztani kettő vagy három berendezést, amelyen megjelennek a díszes textilek, a többi maradjon egy színű. Így elkerülhetjük a zsúfoltság érzését. Itt nagyon jól érvényesül a kevesebb, néha több alapelv :) (Kép: homedesignwallpaper.com)


















  • Királylányos Nem hagyhatom ki a sorból a kislányos anyukák/apukák tipikus vágyát, hogy az Ő hercegnőjük valóban királyi környezetben érezhesse magát. Ezzel nincs is semmi gond. Miért ne lehetne királylányos a babaszoba? Nem kell feltétlenül mindennek rózsaszínnek lennie ahhoz hogy ezt elérjük. Ez a patinás kis szoba, csak pár olyan elemet tartalmaz, amitől a kívánt hatást sikerült elérni. A legtipikusabb a baldachin használat, de ezt a jelleget erősíti a kristályokkal ékesített csillár, vagy a vintage stílusú, festett fa szekrény is. (Kép: pinterest.com)

















  • Formabontó Nagyon egyedi megoldás, ha a hagyományostól eltérő formájú bútorokat vagy esetleg a megszokottnál több lámpát használunk. Ezek a dolgok már annyira feldobják a szoba világát, hogy emellett nyugodtan megtehetjük, hogy egy semleges színű falat és csak nagyon apró díszítéseket alkalmazunk. (Kép: pinterest.com)

















  • Naturális Ha mindenünk a természet és azt szeretnénk, hogy a kisbabánk is átélje a természet nyújtotta szabadságot és szépséget, akkor vigyük be a szobájába! Lágy, ornamentikus mintákat helyezzük előtérbe. A helyiség színvilága, a föld színeiben pompázzon. És ha tehetjük, a berendezések alapanyagai is legyenek természetesek. Manapság egyre divatosabb az öko környezet, akár már a gyermek szobájában is. Papír alapanyagú bútorok, újrahasznosított tárgyak, naturális kelmék tehetik még teljesebbé ezt a hatást. (Kép: pinterest.com)

















Tetszett a cikk?
Szívesen olvasnál még hasonló témákról?
Kövess a Facebook-on és oszd meg a véleményed! Kattints ide!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése