2013. augusztus 3., szombat

Erdei hangulatban - vagyis hogyan fessünk dekor fát a falra?

A mostanság elterjedt festett faldekorációkat kicsik és nagyok is egyaránt szeretik. Barátságossá, a gyermekünk számára igazi mesevilággá is képes változtatni egy szobát ha a falon a kedvenc állatai, mesehősei köszönnek vissza rá. Ha a baba még nagyon pici vagy még nem szeretnénk előre kiválasztani melyik mesefigura legyen a szoba állandó vendége, akkor is számtalan lehetőségünk van dekorációs festéssel érdekessé tenni az egyhangú falakat.
Szerencsére a festési téma végtelen, így a legletisztultabb vonalvezetésű napocskától kezdve a legbonyolultabb dzsungel világig, megtaláljuk a számunkra legszimpatikusabb mintát.
Egy kis instrukcióval, könnyen a tettek mezejére léphetünk és ecsetet ragadva, egy egyszerűbb mintát vagy figurát, könnyen felpingálgatunk magunk is.


Éppen ezért gondoltam, hogy kiválasztva az egyik ilyen elronthatatlan motívumot, az alábbiakban készítek egy összeállítást, ami inspirációul szolgálhat és talán még a kevésbé lelkes amatőröket is alkotásra buzdítja.
Hidd el, amilyen nehéz először lélekben rákészülni a festésre, olyan nehéz lesz majd letenni az ecsetet, mert a végén annyira belejövünk, hogy hirtelen mindent dekorálni szeretnénk :)

Dekorálj saját magad!
Kezdjük valami egyszerűvel. Ilyen például a FA, mint motivációs elem, ami a “nem lehet elrontani” kategóriába tartozik. Ugyanis a fa bárhogy nőhet, nincs két egyforma belőle, nincs rossz fa forma, nem kell félni hogy a festésnél “kicsúsztam a vonalból”, mert könnyen korrigálható. 

(kép: pinterest.compin28921622576888498)

Ha mégis tuti biztosra akarunk menni, akkor a neten találhatunk számtalan fa sziluettet, ami támpontunk lehet az előrajzoláskor.
Kezdőként érdemes olyan dekort megálmodni ami csak kitöltő színekből áll, vagyis ne akarjunk rögtön árnyékolni is. Nagyon szép, ígényes lesz a látvány akkor is ha sablonszerűen festünk.


1. Először ceruzával felrajzoljuk a körvonalakat,
2. majd kis ecsettel a vonalak mentén, belülről körbefestjük.
3. A belső üres teret is kitöltjük festékkel, de itt már lehet szélesebb ecsettel dolgozni.
Vigyázzunk, hogy ne legyen se túl sűrű, se túl híg a festék mert akkor foltos maradhat, vagy megfolyhat. Ha száradás után mégis foltosnak ítéljük meg, akkor vigyünk fel még egy réteget.


Nézzük, mások hogyan csinálták? 

Az alapja szinte csak 4 vékony vonal + oldalágak és máris egy erdőt varázsoltunk az otthonunkba.
Megfelelő kiegészítő lehet egy ilyen faldekoráció mellett a madaras forgó a babának. (kép: pinterest.com)

Visszafogottabb hatást érhetünk el, ha pasztell színekkel dolgozunk. Halványabb tónusú szín és szolídabb lesz a végeredmény. (kép: pinterest.com)

Ha leveleket is terveztünk neki, akkor azt különböző kitöltőszínnel is kifesthetjük. Ugyanez a fa színes levelekkel nagyon játékos, érdekes dísze lenne a szobának. Tipp: ha foszforeszkálós festékkel festjük a levelek belsejét akkor még éjszaka is gyönyörű látványt nyújt. (kép: pinterest.com)

Egy sötétebb alapszínű falon nagyon jól mutat a fehér minta. A nagy kontraszt miatt szépen kiemelkedik a háttérből. (kép: s690.photobucket.com)

A legegyszerűbb fa motívumot feldobhatjuk úgy is, ha utólag papírból készített pillangókat, virágokat ragasztunk az ágakra. (kép: weedecor.com)

Ez nagyon hasonlít az első, narancssárga erdős ötlethez, viszont itt rettentő ötletesen a kanapé rikító kék színe visszaköszön a falon is, kis madárkák formájában. Ha figyelmesen megnézitek a képet, még a szőnyeg is fa erezetű :) Kész is az erdős hangulat, teljes az összhang. (kép:diycozyhome.com)

Aranyos megoldás. Ha "lombos" fát szeretnénk, akkor a levelek és ágak halmaza helyett csak egyszerű törzsre, a lomb helyén pedig sok virágmintára van szükségünk. (kép:www.pk-avangard.ru)


Tetszett a bejegyzés? Szívesen olvasnál a témában még hasonló cikkeket?
Kövess a Facebookon és oszd meg másokkal is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése