2013. június 22., szombat

Minták a falon lépésről lépésre

Tegnapi bejegyzésemből megtudhattad, hogy mi a “negatív minta” és hogyan készül a legegyszerűbb megoldása. Most viszont egy fokkal tovább lépünk és megmutatom, hogyan használd ezt a technikát még kreatívabban.
Kép: etsy.com


Mivel ez a a kitakarás elvén működik, így nem, csak csíkokat tudunk kitakarni a festés alkalmával, hanem egyszerűbb formákat is. (Képek: walldecalworld.com; squidoo.com)
        Az egyenes vonalú formákat, mint a háromszög, négyzet és csillag, ha ügyesek vagyunk ugyanúgy ragasztószalag segítségével is létre tudjuk hozni. De az ívelt formájú mintaelemeket, mint pl: szív, kör, virág, felhő vagy hold forma stb. az alábbi módszerrel érdemes kivitelezni.
A könnyebb szemléltetés kedvéért (és festhető fal hiányában :) ) a fotókon ugyanezt kicsiben, papír alapon mutatom be.


Amire szükségünk lesz:
Olló, karton papír, ceruza, vonalzó, kétoldalú ragasztószalag (vékony!) és természetesen festék, ecset, valamint festőhenger


 1. lépés
  A kartonlapra rajzoljunk olyan egyszerű formákat, amiket szeretnénk a falon viszontlátni.
  A méretét és mennyiségét attól függően határozzuk meg, hogy mekkora a festhető falfelületünk. Minél apróbb mintákat rajzolunk, annál több kell majd belőle, hogy mutatós legyen. Hatalmas mintaelemekben is gondolkozhatunk, és ekkor kevesebbre lesz szükség. De szerintem vegyesen is érdemes vagyis kisebb és nagyobb elemeket is megjeleníteni.
  Érdemes egy mintaelemet sablonként kivágni és azt körberajzolni többször, hogy egyforma legyen.

 2. lépés
  Vágjuk ki a formákat.

 3. lépés
  Mindegyik mintaelem hátuljára ragasszunk kétoldalú ragasztócsíkokat közel a széleihez.

 4. lépés
  Tervezzük meg vázlat szinten egy kis papíron, hogyan helyezzük el majd a falra az elemeket.

 5. lépés
  Ha a ragasztószalag védőfóliáját lehúztuk, helyezzük fel a falra a formákat, úgy ahogy azt elterveztük.

 6. lépés
  Ecsettel kezdjük a festést, először a minták körül úgy, hogy a mintaelem közepétől kiindulva, kifelé húzzuk az ecsetet. Erre azért van szükség, nehogy a karton alá menjen a festék, ezért a minta széleinél óvatosak legyünk.

 7. lépés
  Ha már nagyjából a minta kb. 10 cm-es hatósugarában ecsettel befestettük a falat, akkor a többi részt nyugodtan folytathatjuk hengerrel.

 8. lépés
  Ha megszáradt a festék, óvatosan leszedhetjük a formákat és csodálhatjuk a látványt!
  (nyílván ez papír alapon nem lesz tökéletes, mert behullámosodik az alap. De a fal persze nem :) )Tetszett a bejegyzés? Szívesen olvasnál még hasonló cikkeket a témában?
Kövess a Facebookon és oszd meg másokkal is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése