2013. május 8., szerda

Illatosító narancshéjból

Eme kreálmányom már több mint fél éve született, amikor kilószámra vettük a narancsokat, és a sok megmaradt narancshéj miatt kezdtem gondolkozni, hogyan is lehetne ötletesen felhasználni azt.
Mivel imádom azt az illatot, ami akkor pompázik a lakásban amikor narancsot vagy mandarint pucolunk, ezért egyszerűen adta magát az illatosító gondolata.
Régi módszer, hogy a lehámozott héjjakat a radiátorra vagy fűtőtestre tesszük és amíg ki nem száradnak, szépen illatoznak. Ezt továbbgondolva jutott eszembe, hogy miért ne lehetne dísze is lakásunknak a szárított héj.

Elkészítése:
  1. A narancsot krumplihámozóval vékonyan meghámozzuk, úgy hogy egybe maradjon az egész narancs héja. Tehát felülről elindulva, körbe-körbe haladva.
  2. Utána megfogunk egy vékony (könnyen hajlítható) drótot és óvatosan legyezőhajtogatásban felszúrkáljuk rá a narancs héját.
  3. Elrendezgetjük és a drót két végét megfogva, gyűrű alakba hajtjuk.
  4. Az egyik drót véget hozzá tekergetjük a másikhoz. (Ha hosszabb dróttal dolgoztunk, akkor meghagyjuk az egyiket végét hosszú szárnak és ahhoz erősítjük a másikat)
  5. A végeredmény egy virágra hasonlító forma, amből többet készítve 1 csokorba rendezve nagyon szépés illatos dísze lehet otthonunknak.
  6. Beleszúrhatjuk bármilyen szobanövény mellé is vagy vázába rendezve is mutatós.

Illatosító narancshéjból
A további megmaradt héjakat, pedig ehető formában készítettem el a jól ismert kandírozással. A végén, egyik szélét csokiba mártva isteni desszert lett belőle:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése